In de kijker: Jules op de fiets

 • L
27 augustus 2015

Weinig kinderen die Jules niet kennen, het olijke ventje met zijn zeven haarsprieten en gekke neus! Dag Jules! is een reeks kartonboekjes met Jules in de hoofdrol. Het geheel lijkt een klein fotoboek met telkens rechts een zwart omlijnde felgekleurde prent en links een stukje tekst. Gezien de kleurrijke, eenvoudige tekeningen zeer duidelijk zijn en voor zich spreken, is de tekst bijna overbodig, maar de boekjes laten zich gemakkelijk voorlezen. De boekjes maken deel uit van een taalontwikkelingsprogramma voor peuters. Het kartonboekje Jules op de fiets (Annemie Berebrouckx, Zwijsen Uitgeverij) telt 10 pagina's en kun je kopen in de betere boekhandel voor 6,95 euro. Het boekje hoort bij themapakket 3 van Dag Jules! Je kunt het themapakket 3 ook volledig bestellen op de website van Uitgeverij Zwijsen. 

In Jules op de fiets heeft Jules een mooie nieuwe fiets gekregen. Hij mag op het voetpad fietsen en mama loopt achter hem aan. Ze zegt hem waar hij moet oppassen en voorzichtig zijn. Dan loopt mama tegen een boom. Ze moet ook uitkijken voor bomen. Gelukkig kunnen ze er allebei om lachen.

Je kunt het boekje zelf voorlezen voor de kinderen, of het hen zelf laten 'lezen' in de leeshoek; het vormt ook de ideale aanleiding om rond het thema verkeer of fietsen te werken!

Je kunt je peuters ook het digitale verhaaltje tonen (zie youtube): 

Voorts nog enkele lestips of ideetjes: 

 • Heb je de klaspop Jules? Doe hem dan een fluo hesje en fietshelm aan en zet hem op ene loopfietsje! 
 • Laat de kinderen eens loopfietsjes of driewielers meebrengen naar school. Fun verzekerd! 
 • Ken je de kleuterbox Horen, Zien en Rijden van de VSV al? Tal van evenwichtsspelletjes en activiteiten op loopfietsjes. 
 • Op het internet vind je véél versjes en liedjes rond verkeer of fietsen! Een voorbeeldje (met bijhorende gebaren):
  Fietsen, fietsen, fietsen maar!
  Sneller, sneller, racen maar!
  Remmen, remmen, nu heel traag!
  Fietsen, doe ik toch zo graag!
 • Boots een bus na met stoeltjes en laat de 'chauffeur' zelf kiezen naar waar de bus rijdt. Op tonen van 'de wielen van de bus...'.  Een groot 'stuur' maakt alles af! 
 • Maak een 'carwash' voor fietsers (met behulp van linten uit crèpepapier en veegborstels)
 • Laat een kleurplaat kleuren, knip ze in stukken en laat de kleuters ze weer puzzelen en opplakken. 
 • Andere ideetjes zijn altijd welkom! Stuur ze in via onze ideeënbus op deze website!
Auteur:
Els Hendrickx